Meesterschap in Cultuur
Onze opvattingen over Cultuur:
De cultuur van een organisatie is ooit aan de start ontstaan, om een doel na te streven in een omgeving.
De cultuur die opgebouwd is door de grondleggers heeft gezorgd voor de integratie van interne gedragscodes, een dynamiek en een mentaliteit in de samenwerking. Deze cultuur met de daarbij passende overtuigingen en aannames worden onbewust of bewust doorgegeven en geleerd aan nieuwe organisatieleden.
Door de veranderende omgeving zal de visie en de structuur van de organisatie in de loop van de tijd evolueren. Ook de cultuur zal steeds, geleidelijk, veranderen en als het goed is meebewegen met de gestelde richting en eisen, zodat er voor iedereen aansluiting is en blijft vanuit zijn potentieel en capaciteit en resultaten haalbaar zijn vanuit de gezamenlijke inzet.
Soms echter ontstaat er een blokkade, waardoor de cultuur niet meer mee verandert
met de omgeving en de eisen die dat intern stelt.
Mensen blijven steken in gedrag dat niet meer adequaat is.
De emotionele processen overheersen in een dergelijk geval zodanig, dat de zakelijke (inhoudelijke) opgaven niet meer voldoende aan bod kunnen komen.
We spreken dan van belemmerende onderstromen en stagnatie in ontwikkeling.
Bewust werken aan een professionele en gezonde open cultuur is nodig om een succesvolle en effectieve organisatie en of team te zijn.
De onderstromen moeten worden aangestuurd en verbeterd, anders zal het inhoudelijk niet lopen en resultaten niet behaald worden.
De cultuur, de structuur en de visie/inhoud van de organisatie moeten met elkaar in balans zijn, om bewust te kunnen navigeren in de richting van het gewenste resultaat.
Door een gezamenlijk bewustzijn en taal te ontwikkelen kunnen leidinggevende en teamleden eerder interventies inzetten om richting te bepalen en de juiste balans tussen alle elementen binnen de organisatie en teams te behouden, in een professionele cultuur.
Cultuur moet prioriteit zijn.
Het is de kern van je organisatie.
De kern van je potentieel.
De basis Meesterschap.